Колаж бТВ, Мария Габриел критикува говорителя на руското външно министерство. Смятам,

...
Колаж бТВ, Мария Габриел критикува говорителя на руското външно министерство. Смятам,
Коментари Харесай

Мария Габриел с тежки критики към Захарова

Колаж бТВ,

Мария Габриел подлага на критика представителя на съветското външно министерство. 

Смятам, че България е суверенна страна и като такава взема своите суверенни решения. Изказвания като това на Мария Захарова не са в тона на дипломацията и демократичността. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в ефира на бТВ.

На въпрос привикала ли е съветския дипломат Елеонора Митрофанова, тя изясни: „ Във всеки един миг или обстановка, при която е имало мотив за такива диалози, това се е случвало. Имаме своето право да си отстояваме решенията. ”

„ Мястото на Паметника на руската войска е в музея. България е в Европейски Съюз и в НАТО, създали сме своя избор. Солидарността с Украйна е взаимност с демократичните правила. Виждаме какъв брой значимо е да продължаваме да поддържаме поредно и с каквото е належащо Украйна, тъй като надалеч спорът не визира единствено нея. Все отново Черно море ни е значимо, нали? ”, акцентира тя.

Габриел добави, че е значимо в този развой да не оставаме само на позицията да дебатираме нещо, което е ясна истина – съветската експанзия в Украйна е стартирана от Русия. Украйна е в правото си да се пази. България има дейна роля и отстоява своята позиция.

„ Имаме ротация, имаме държавно управление, всеки ден партиите намират път към разговор. Вярвам, че за шест месеца България отстоява толкоз поредна позиция по повод Шенген, еврозоната, обръщането на вниманието към значими обществени тематики. Трябва може би да дадем по-голяма видимост на свършеното положително, с цел да не вземат превес неразбирателството и полемиката ”, сподели още вицепремиерът.

Тя счита, че да се случи ротацията ще е демонстрация на политическа зрялост, а България сподели през последните шест месеца, че е способна на това. „ Преди да се случи ротацията, има значим миг, в който ще се даде оценка на всеки един, в това число на мен. Важно е двамата с премиера Николай Денков да имаме ясна оценка по повод постигнатото от всеки министър, както и удовлетворението на жителите. На този стадий не виждам мотив да излизаме отвън съглашението ни отпреди 6 месеца. ”

„ България упорства точно до края на годината да имаме ясна времева рамка за влизане в Шенген. Ние имаме позиция, която е мощна поради индикаторите и обстоятелствата “, изясни вицепремиерът.

„ Имаме добра съгласуваност във връзка с Народното събрание, изпълнителната власт и евродепутатите. Влизайки в Шенген, България ще способства по тази причина пространството да стане по-добре функциониращо и по-силно. България схваща вътрешнополитическите обстановки, само че ще отстоява извоюваното “, акцентира тя.

„ Идеята за поетапно влизане в Шенген не е нова. Трябва да се отчетат два аспекта. Ако имаме поетапно присъединение, което обрисува влизане с въздушни, морски и със сухопътни – за нас би дало огромна изясненост и да успеем да се нареждаме в края на един развой. Нашите резултати са за сухопътните граници. Трябва да отстояваме това, че ние желаеме нещо, което сме заслужили. Държавите, които имат запаси, би трябвало да знаят, че е добре да разчитат на гласа на България и в идващите месеци и години, когато тематиката за миграция ще се повдига на европейско равнище “, добави вицепремиерът.

„ Не става дума за нови условия с Австрия, а за повече доверие. За нас е значимо каквото и да има като спомагателни доброволни ограничения, те да допринесат за по-добрата работа на Дъблинското съглашение, да се повдига тематиката за шенгенското пространство, което има потребност да бъде усъвършенствано “, сподели още Габриел.

„ Няма съображение да считаме, че ще има делене на България и Румъния за Шенген. Изключително координирани сме. Важно е България и Румъния да отстояват дружно позицията си. Унгария не ни е изненадала. Имах диалог с външния министър, в който той доста ясно сподели, че за тях тематиката за газа е обвързван с националната им сигурност. Ето какъв брой е значимо да си благонадежден сътрудник. Унгария ясно и по дипломатически път разгласи своето искане. Нашата отговорност е да създадем всичко допустимо, с цел да няма изненади “.

За вътрешния министър Калин Стоянов вицепремиерът добави: „ Аз работя прелестно с него. Смятам, че това, което виждаме по тематиката Шенген, е ясна оценка за това по какъв начин България работи в синхрон сред вътрешното и външното министерство. ”

Тя напомни, че всеки един от министрите е бил разискван сред нея и акад. Николай Денков, написа novini.bg.

За похитения български транспортен съд „ Руен ” Габриел разгласи: „ Разполагаме с информация от първия час, в който се случи отвличането на кораба. В непрекъсната връзка сме с всички институции и интернационалните сътрудници, които да спомагат в обстановката. За нас е водещо положителното здраве на сънародниците ни и тяхното връщане.  В момента те са добре. ”
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР